Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Μεταγραφές: Μια πονεμένη ιστορία


Από: Ζούμπος Άγγελος
zoumposaggelos@gmail.com

Όσο περνούν οι μέρες έρχεται πιο κοντά ο Γενάρης και φυσικά η μία από τις δύο αγαπημένες περιόδους κάθε Έλληνα οπαδού. Δεν είναι τυχαίο ότι παιχνίδια τύπου "Football Manager" κάνουν θραύση στην χώρα μας καθώς η "αρρώστια" που πιάνει τον Έλληνα σε κάθε μεταγραφική περίοδο είναι διαχρονική και αθεράπευτη. Η αναζήτηση ενός παίκτη που θα έρθει να δώσει νέο αέρα στην ομάδα και η προσμονή των φιλάθλων να τον δουν στο χορτάρι είναι αλήθεια πως εξιτάρει. Σήμερα λοιπόν θα κάνουμε ένα "φλασ-μπακ" και θα θυμηθούμε ποιους ποδοσφαιριστές κοίταξε ο Παναθηναϊκός επί πολυμετοχικότητας, ποιους πήρε, ποιους απέρριψε και στο τέλος θα κάνουμε ταμείο.

Αυτοί που ήρθαν

Το καλοκαίρι του 2008 ο Γιάννης Βαρδινογιάννης αιφνιδιαστικά αναγγέλλει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, καλώντας τους γνωστούς ενδιαφερόμενους να βάλουν τα χρήματα τους και να μπουν στη μετοχική σύνθεση της ΠΑΕ. Ο Νικόλας Πατέρας αναλαμβάνει να διοικήσει το ποδοσφαιρικό τμήμα και επιλέγει τον Κώστα Αντωνίου για Τεχνικό Διευθυντή και υπεύθυνο σε θέματα μεταγραφών. Η νέα διοίκηση λοιπόν έπρεπε να κάνει ένα μεγάλο μεταγραφικό "μπαμ". Ψάχνει εντός και εκτός συνόρων καταλήγοντας στον Ζιλμπέρτο Σίλβα. Ένας πραγματικός ηγέτης, αρχηγός της Εθνικής Βραζιλίας με τεράστια και επιτυχημένη θητεία στο Αγγλικό Πρωτάθλημα. Μαζί του θα περάσουν τις πύλες της Παιανίας δύο ακόμη Βραζιλιάνοι, οι Γκάμπριελ και Ροντρίγκο Σόουζα. Επιτακτική ανάγκη για την τότε διοίκηση ήταν να αποδείξει ότι μπορεί να χτυπήσει τον Ολυμπιακό μεταγραφικά και να πάρει μέσα από τα χέρια του παίκτες τους οποίους ήθελαν στο λιμάνι. Ένας εξ αυτών ήταν ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος. Παρέα με τον "Λάζο" από τον ΠΑΟΚ ήρθε ο Χρήστος Μελίσσης μια μεταγραφή που δυσαρέστησε πολλούς, κυρίως λόγω του ότι σπαταλήθηκαν πολλά λεφτά σε έναν παίκτη που δεν τα άξιζε. Οι τρεις τελευταίοι της πρώτης "πολυμετοχικής" χρονιάς ήταν οι Σίλβα Κλέιτον, Μπράις Μουν και Άντε Ρουκάβινα.
Την δεύτερη χρόνια ο Παναθηναϊκός βάζει πλώρη για το νταμπλ που χαρακτηρίζεται ως "αυτοσκοπός" και όχι άδικα. Για να τον βοηθήσουν στην προσπάθεια αυτή ο Παναθηναϊκός επιλέγει τους Λέτο που αγωνιζόταν την προηγούμενη σεζόν στον Ολυμπιακό ως δανεικός από τη Λίβερπουλ, τους Κατσουράνη, Καντέ, Σεϊταρίδη, Μαρίνο, Μπιάρσμιρ και φυσικά το "πυρηνικό όπλο" του, Τζιμπρίλ Σισέ.
Τρίτη και τελευταία χρονιά η διοίκηση μετά από διαμάχες μεταξύ των μετόχων αλλάζει και η νέα με πρόεδρο τον Νίκο Κωνσταντόπουλο και τεχνικό διευθυντή τον Κάρλος Φρέιτας αγοράζει τους Γκοβού, Πλεσί, Λουίς Γκαρσία, Ζαν Αλέν Μπουμσόνγκ και Γιώργο Ιωαννίδη ενώ δανείζεται από την γερμανική Μπόχουμ τον Πορτογάλο γκολκίπερ, Φερνάντεζ.

Αυτοί που τελικά απορρίφθηκαν

Τα ονόματα που γράφτηκαν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων από το καλοκαίρι του 2008 πάρα πολλά. Αυτούς που όντως κοίταξε το τριφύλλι ήταν οι Βασίλης Κουτσιανικούλης, Λούκας Μπάριος, Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, Ορλάντο Ένχελααρ, Αβραάμ Παπαδόπουλος, Αντριάνο, Μπαμπτίστα, Ταυλαρίδης, Κουμόρτζι, Σλάβομιρ Πέτσκο, Τζαβέλας, Γκαλάς, Νέμεθ, Ντουκγλάο και αρκετοί ακόμη ποδοσφαιριστές. Μέσα από αυτή τη μεγάλη λίστα ξεχώρισαν οι Μπάριος και Λεβαντόφσκι που κάνουν μεγάλα πράγματα στη Μπρορούσια Ντόρτμουντ, ο Γκαλάς της Τότεναμ και ο διεθνής Γιώργος Τζαβέλας που αγωνίζεται στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Οι υπόλοιποι πλην του Πέτσκο που ξεχωρίζει στην Λεχ Πόζναν δεν έχουν δείξει κάτι το ιδιαίτερο. Ευκαιρίες για τον Παναθηναϊκό που χάθηκαν, άλλες φθηνές και άλλες πιο "τσουχτερές".

Το συμπέρασμα

Οι πράσινοι επί πολυμετοχικότητας ξόδεψαν για ποδοσφαιριστές περισσότερα από 55εκ. ευρώ. Αν συνυπολογίσουμε και τους μισθούς των παικτών το νούμερο ξεπερνά τα 75-80εκ ευρώ. Από αυτούς ο Παναθηναϊκός έχει να υπερηφανεύεται για τους Σισέ, Λέτο, Κατσουράνη και Ζιλμπέρτο (μέχρι πέρσι), Μπουμσόνγκ που δείχνει να βρίσκει τα πατήματα του και για τον Λάζαρο που "αναστήθηκε". Οι υπόλοιποι είτε δόθηκαν δανεικοί, είτε πωλήθηκαν καθώς απογοήτευσαν, είτε ζεσταίνουν μια θέση στον πάγκο. Το σίγουρο είναι ότι δεν έπεισαν. Είναι δεδομένο ότι ο Παναθηναϊκός δυστυχώς έκανε πολλές λάθος επιλογές. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι κάποιοι εξ αυτών δεν αξίζουν να βρίσκονται στο ρόστερ της ομάδας. Το έμψυχο υλικό της ομάδας αυτή τη στιγμή είναι πολύ ποιοτικό και σίγουρα παίκτες όπως οι Γκοβού και Λουίς Γκαρσία έχουν τη δυνατότητα να ανακάμψουν και να δείξουν την πραγματική τους αξία.

Οι λόγοι για τους οποίους αναρτήθηκε αυτό το άρθρο είναι 1) για να μην ξεχνάμε και να μην κλείνουμε τα μάτια στα λάθη της διοίκησης και 2) για να μην μειώσουμε ποτέ τις απαιτήσεις που έχουμε από αυτόν τον σύλλογο. Από την άλλη πλευρά πρέπει να δικαιολογήσουμε την διοίκηση της πρώτης χρονιάς η οποία λόγω της απειρίας της έκανε αρκετά λάθη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου