Αλλωστε τη θέση «5» στην ομάδα του «τριφυλλιού», έχουν... τιμήσει τεράστιοι παίκτες, μεταξύ των οποίων οι Βράνκοβιτς, Ράτζα, Ρέμπρατσα και τα τελευταία επτά χρόνια ο πληθωρικός Μάικ Μπατίστ. Συνεπώς είναι πιθανό, ο Μάριτς, ο οποίος με την πρώτη ματιά δείχνει κάπως... άτσαλος και κομμάτι... υπέρβαρος (125 κιλά είναι αυτά άλλωστε), να μην γεμίζει το μάτι κάποιου και παρά πολύ.
«Πλαστικές» κινήσεις κι ευστροφία
Ωστόσο, κανείς θα υποπέσει σε μεγάλο λάθος αν τυχόν καταλήξει στο πρόχειρο και βιαστικό συμπέρασμα ότι πρόκειται για έναν χαμηλών δυνατοτήτων παίκτη που κυμαίνεται σε «ρηχά νερά» και η χρησιμότητά του είναι για να «μπαλώνει τρύπες». Αντιθέτως, πρόκειται για έναν ιδιαίτερα ταλαντούχο ψηλό, οποίος διακρίνεται για το έξυπνο και εύστροφο παιχνίδι του παρά το γεγονός ότι αντικρίζει τον κόσμο από τα 2.11μ.Επίσης, όπως θα διαπιστώσετε και από τα βιντεάκια που «συνοδεύουν» αυτό το κείμενο, ο Μάριτς έχει εξαιρετικές, «πλαστικές» κινήσεις μέσα στη ρακέτα, ενώ χρησιμοποιεί με την ίδια ευχέρεια και τα δύο χέρια του, λεπτομέρεια σημαντικότατη για έναν σέντερ.
Το «SentraGoal», ξετυλίγει το άκρως ενδιαφέρον κουβάρι της ζωής του 25χρονου καλαθοσφαιριστή και σας παρουσιάζει το πώς κατάφερε να μετατραπεί απο «χαμάλης πολυτελείας» σε έναν από τους σταρ του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Και όλα αυτά μέσα σε μόλις έναν χρόνο!
Αυστραλός με σέρβικο DNA!
Ο Αλεξ Μάριτς αντίκρισε τη ζωή στις 22 Οκτωβρίου του 1984 στη Σίδνεϊ της Αυστραλίας, έχοντας προφανώς, όπως άλλωστε μαρτυρά και το όνομά του ρίζες από τη Σερβία. Συνεπώς «κουβαλούσε» ήδη μέσα του το DNA της μεγάλης των πλάβι σχολής, δηλαδή είχε τη «μαγιά» ώστε να εξελιχθεί σε έναν σημαντικό μπασκετμπολίστα.
Ο θηριώδης καλαθοσφαιριστής, είχε την πρώτη του επαφή με την «πορτοκαλί Θεά» σε επίσημο επίπεδο όταν έπαιξε στο «Australian Institute of Sport», μια εξειδικευμένη σχολή για τον αθλητισμό, η οποία ιδρύθηκε το 1981, εδράζεται στην Κανμπέρα στην Αυστραλία και η οποία διαθέτει παγκοσμίου επιπέδου εγκαταστάσεις.
Το αμερικάνικο όνειρο που δεν ήρθε...
Εχοντας φυσικά γνώση της αγγλικής γλώσσας και πιστεύοντας στις δυνατότητές του, ο Μάριτς θα αποφασίσει να αλλάξει Ηπειρο, μεταβαίνοντας στην Αμερική, προκειμένου να ζήσει το δικό του «American Dream». Εκεί θα παίξει στο λύκειο του «Life Center Academy» της περιοχής Μπέρλινγκτον στην πολιτεία του Νιού Τζέρσεϊ.
Εν συνεχεία θα φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα παίζοντας πλέον σε κολεγιακό επίπεδο με την ομάδα των Cornhuskers (σ.σ. αυτοί που έχουν φλοιό από καλαμπόκι σε μια αδόκιμη ελεύθερη μετάφραση). Στα τέσσερα χρόνια παρουσίας του εκεί κατέλαβε δύο φορές (το 2007 και το 2008) την 2η θέση στην «All-Big 12 Conference».
Σε αυτές τις τελευταίες δύο χρονιές έχει καταλυτική συμμετοχή στην παραπάνω διάκριση, καθώς την πρώτη σημείωνε 18.5 πόντους μέσο όρο και «κατέβασε» συνολικά 260 ριμπάουντ σε 30 παιχνίδια στα οποία σε όλα ξεκίνησε βασικός. Την περίοδο 2007/08 πετυχαίνει 15.7 πόντους σε κάθε παιχνίδι ξεκινώντας στην 5άδα και στα 33 ματς που συμμετείχε. Αυτή τη χρονιά μαζεύει ακόμη περισσότερα «σκουπίδια», 335 συνολικά.
Παρά τις καλές του επιδόσεις όμως, ο Μάριτς δεν θα καταφέρει να προσελκύσει το ενδιαφέρον κάποιας ομάδας του ΝΒΑ και έτσι δεν θα γίνει ντραφτ ποτέ.
Η απογοήτευση της Γρανάδα
Ο Σερβοαυστραλός σέντερ μπαίνει και πάλι στο αεροπλάνο προκειμένου να αλλάξει και πάλι Ηπειρο, επιλέγοντας αυτή τη φορά τη... Γηραιά, λόγω πιθανότατα και των σέρβικων ριζών που έχει. Πρώτος επαγγελματικός σταθμός της καριέρας του η ισπανική Γρανάδα, της οποίας τη φανέλα θα φορέσει τη σεζόν 2008/09.
Εκεί ο 25χρονος αθλητής θα περάσει σχεδόν απαρατήρητος, καθώς ναι μεν χρησιμοποιείται σε 32 παιχνίδια, ωστόσο η απόδοσή του κυμαίνεται σε πολύ «ρηχά νερά», αφού δεν καταφέρνει να σημειώνει ούτε καν 5 πόντους μ.ο. σε κάθε ματς (είχε 4.6 για την ακρίβεια). Μάλιστα παρά το τεράστιο κορμί του δεν βοηθάει ούτε στα ριμπάουντ, μένοντας πολύ πιο χαμηλά από τις επιδόσεις στο Νεμπράσκα με μόλις 112 συνολικά.
Σταρ στα χέρια του Βουγιόσεβιτς!
Ο Αλεξ Μάριτς βρίσκεται πλέον στα... αζήτητα, ωστόσο, ένας από τους κορυφαίους μπασκετάνθρωπους της Σερβίας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, ο Ντούσαν Βουγιόσεβιτς διακρίνει το ταλέντο του. Και δεν λαθεύει... Εισηγείται την απόκτησή του στη διοίκηση της Παρτιζάν και στα χέρια του ο νέος σέντερ του «τριφυλλιού» βγάζει μάτια!
Ο Βουγιόσεβιτς του βρίσκει ρόλο, ο Μάριτς δουλεύει σκληρά και, τελικά από ένας... απλός πλην τίμιος «χαμάλης πολυτελείας», μετατρέπεται σε ένα σπουδαίο «όπλο» πρώτης γραμμής.
Πολλές οι διακρίσεις
Στη σεζόν που τελείωσε, αναδείχθηκε τρεις φορές πολυτιμότερος παίκτης της αγωνιστικής και μία φορά καλύτερος του μήνα (το Δεκέμβριο) από την Ευρωλίγκα, έχοντας εξαιρετικά νούμερα σε πόντους (14.6 μ.ο.) και ριμπάουντ (8.38 μ.ο.). Παράλληλα, κατάφερε να μπει στην κορυφαία 5άδα της αγωνιστικής περιόδου 2009-10(!), ενώ την ίδια σεζόν η Παρτιζάν κατακτά την Αδριατική Λίγκα, και φυσικά το νταμπλ στην Σερβία.
«Μπαστούνια» ο Ολυμπιακός κόντρα στον Μάριτς
Ετσι, η συμβολή του Αλεξ Μάριτς στο «θαύμα» της περσινής Παρτιζάν, η οποία κόντρα σε όλα τα προγνώστηκα κατάφερε να δώσει το παρών στο φετινό final four της Ευρωλίγκα στο Παρίσι, ήταν καθοριστική. Βγάζοντας μάλιστα την ψυχή του Ολυμπιακού σε εκείνο τον δραματικό ημιτελικό στον οποίο οι πολύ πιο «ακριβοί» Πειραιώτες κατάφεραν να προκριθούν στον μεγάλο τελικό μόλις στην παράταση. Σε εκείνο το παιχνίδι ο Μάριτς ήταν και πάλι εξαιρετικός, με 17 πόντους και 8 ριμπάουντ, δημιουργώντας πολλά προβλήματα στους ψηλούς του Ολυμπιακού.
Στα πόδια του μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες
Μετά από αυτή την ομολογουμένως εντυπωσιακή σεζόν, ο «άγευστος» μόλις πριν από δύο χρόνια στη Γρανάδα, Μάριτς, εξελίσσεται σε έναν από τα πιο καυτά ονόματα του φετινού καλοκαιρινού. Κι αυτό, μέσα σε μόλις μια αγωνιστική περίοδο! Ομάδες όπως η Κάχα Λαμποράλ, η Μάλαγα, η Φενέρμπαχτσε, αλλά και φυσικά ο Παναθηναϊκός πέφτουν πλέον στα πόδια του, δίνοντας δυνατές μάχες ώστε να ασπάσουν την πολύτιμη υπογραφή του.
Τελικά το πολυπόθητο «ναι» του Σερβοαυστραλού σέντερ το αποσπά ο Παναθηναϊκός, έστω κι αν η πρόταση των «πράσινων» δεν ήταν η καλύτερη από αυτές που δέχθηκε. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Αλεξ Μάριτς στο «SentraGoal» την Παρασκευή (23/7), επέλεξε να συνεχίσει την καριέρα του στον Παναθηναϊκό «... γιατί ο είναι η τέλεια ομάδα για μένα», ενώ αναφερόμενος στον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς τον χαρακτήρισε «...Φιλ Τζάκσον της Ευρώπης»!
«Εργαλείο» και... ενίοτε σταρ στους «πράσινους»
Είπαμε ότι ο Αλι (όπως χαρακτηριστικά είναι το παρατσούκλι του) μπορεί να μην είναι κλάση... Ράτζα, πιθανότατα ούτε καν Πέκοβιτς, όμως εκτιμάται ότι υπό τις οδηγίες του Ομπράντοβιτς, οι πιθανότητες να αποτελέσει ένα σπουδαίο «εργαλείο» είναι μεγάλες.
Αλλωστε το απέδειξε αυτό στην Παρτιζάν, κάνοντας ένα «εκκωφαντικό» ξεπέταγμά και «τοποθετώντας» πλέον το όνομά του στην ελίτ του Ευρωπαϊκού μπάσκετ. Φυσικά ο Παναθηναϊκός δεν είναι Παρτιζάν, αφού οι απαιτήσεις που υπάρχουν στο «τριφύλλι» δεν συγκρίνονται ούτε στο ελάχιστο με αυτές στο συγκρότημα του Βελιγραδίου.
Όμως είναι πλέον στο χέρι του Μάριτς το αν θα μπορέσει να εκμεταλλευθεί την σπουδαία ευκαιρία που του δίνουν οι «πράσινοι» ώστε να παγιωθεί στην «κορυφογραμμή» του Ευρωπαϊκού μπάσκετ. Συνθέτοντας μάλιστα ένα πολύ δυνατό δίδυμο με τον Μάικ Μπατίστ που πλέον έχει «πατήσει» τα 33 και σίγουρα χρειάζεται ένα γερό στήριγμα πλάι του.
Με λίγα λόγια, μετά τον Ρομέιν Σάτο, ο Παναθηναϊκός φαίνεται να βρίσκει ένα αντίστοιχο «hummer» και στη φροντ λάιν του, προσθέτοντας στο ρόστερ του έναν παίκτη που μπορεί, όταν αυτό χρειαστεί, να αποδώσει ακόμη και σαν ένας σταρ...
Τα ρεκόρ του Μάριτς στην Ευρωλίγκα:
Index rating: 49 στο Παρτιζάν-Εφές Πίλσεν στις 10/12/2009
Πόντοι: 34 στο Παρτιζάν-Εφές Πίλσεν στις 10/12/2009
Επιθετικά ριμπάουντ: 8 στο Παρτιζάν-Παναθηναϊκός στις 4/3/2009
Αμυντικά ριμπάουντ 9 στο Μπαρτσελόνα-Παρτιζάν στις 11/3/2010
Συνολικά ριμπάουντ: 16 στο Παρτιζάν-Εφές Πίλσεν στις 10/12/2009
Ασιστ: 3 στρο Παρτιζάν-Ολυμπιακός στις 7/5/2010
Κλεψίματα: 5 στο Παρτιζάν-Ολυμπιακός στις 26/11/2009
Τάπες: 2 στο Παρτιζάν-Ολυμπιακός 7/5/2010
Λεπτά συμμετοχής: 35 στο Παρτιζάν-Ολυμπιακός στις 7/5/2010
Who is who
Ονομα: Αλεξ Μάριτς
Ημερ/Γέννησης: 22 Οκτωβρίου 1984
Τόπος καταγωγής: Σίδνεϊ, Αυστραλία
Υπηκοότητα: Αυστραλιανή και Σερβική
Υψος: 2.11μ.
Βάρος: 125κ.
Παρατσούκλι: Αλι
Πανεπιστήμιο: Νεμπράσκα
Ομάδες: Γρανάδα (2008-09), Παρτιζάν (2009-10)
Διεθνής: Με τις ομάδες U19 και U21 της Αυστραλίας. Με την πρώτη, το 2003 έχει κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα, ενώ επίσης με την U21 έχει συμμετάσχει στο αντίστοιχο πρωτάθλημα του 2005.