Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

ΓΗΠΕΔΟ ΛΕΩΦΟΡΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ

Το γήπεδο βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, στους βόρειους πρόποδες του λόφου του Λυκαβηττού, επί της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Κτίστηκε το: 1922 (Τελευταία ανακατασκευή το 2001)

Ρεκόρ θεατών: 29.665 (Παναθηναϊκός - Μπάγερν, στις 18/10/1968)

Πληροφορίες: Το επίσημο όνομα του γηπέδου είναι αυτό του πρώην προέδρου του ΠΑΟ, Απόστολου Νικολαΐδη. Οι περισσότεροι όμως το αποκαλούν "Γήπεδο Λεωφόρου Αλεξάνδρας" ή απλά "Λεωφόρο". Παλαιότερα αναφερόταν πολύ συχνά και ως "Γήπεδο Παναθηναϊκού".

Το "Απόστολος Νικολαΐδης" έχει μια σημαντική θέση στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η πρώτη εξέδρα κατασκευάστηκε το 1928 και για σχεδόν 50 χρόνια το γήπεδο φιλοξένησε τους περισσότερους σημαντικούς εγχώριους και διεθνείς αγώνες. Ήταν το πρώτο ελληνικό γήπεδο με προβολείς (1938) και το πρώτο που απέκτησε χλοοτάπητα (1958). Έχει χρησιμοποιηθεί από πολλές άλλες ομάδες ως έδρα, μεταξύ αυτών ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ, ο Απόλλων, ο Αθηναϊκός και άλλες. Επίσης ήταν η έδρα της Εθνικής Ομάδας για πολλά χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον χώρο του γηπέδου λειτούργησε και το πρώτο κλειστό γυμναστήριο της Ελλάδας, από το 1959. Πρόκειται για τον γνωστό "Τάφο του Ινδού", χωρητικότητας 1.500 θεατών. Στα εγκαίνια του κλειστού ένας δημοσιογράφος αστειεύομενος το αποκάλεσε έτσι, λόγω της στενότητας του χώρου (εκείνη την εποχή παιζόταν η ομώνυμη ταινία του Fritz Lang). Το όνομα τελικά "κόλλησε γάντι" στο γήπεδο! Ο "Τάφος του Ινδού" βρίσκεται κάτω από το ανατολικό πέταλο της Λεωφόρου (θύρες 6-7).

Ο ΠAO έφυγε από τη Λεωφόρο και μετακόμισε το 1984 στο (καινούριο τότε) Ολυμπιακό Στάδιο. Επέστρεψε στην ιστορική του έδρα το 2000, μετά από έργα που κόστισαν € 7.000.000. Ο χρόνος όμως είναι αμείλικτος και ο ΠΑΟ το καλοκαίρι του 2005 έφυγε οριστικά από τη γερασμένη Λεωφόρο, κλείνοντας ένα τεράστιο κομμάτι της ιστορίας του. Με ενδιάμεσο σταθμό το ΟΑΚΑ, ο σύλλογος σχεδιάζει να κτίσει ένα καινούριο γήπεδο στην περιοχή του Βοτανικού, στον Ελαιώνα. Παρακολουθήστε όλες τις λεπτομέρειες γύρω από αυτό το θέμα στη σελίδα των Νέων.
Το θέμα της ιδιοκτησίας της Λεωφόρου είναι... κάπως περίπλοκο! Το οικόπεδο στο οποίο κτίστηκε ανήκει στο Δήμο Αθηναίων. Η χρήση της έκτασης όμως παραχωρήθηκε τη δεκαετία του '20 έναντι συμβολικού ποσού (και δωρεάν μετά το 1972) στον ερασιτέχνη Παναθηναϊκό ΑΟ.

Χωρητικότητα: (1922) 29,000
Χωρητικότητα: (2001) 16.620

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου