Η έκθεση της εταιρίας που έκανε την οικονομική ανάλυση του Παναθηναϊκού χτυπάει ξανά το καμπανάκι στην περίπτωση που δεν πάρει το πρωτάθλημα η ομάδα.
Αν δεν πάρει το πρωτάθλημα ο Παναθηναϊκός, σφίγγουν τα λουριά στην Παιανία. Η έκθεση της Grant Thorton Greece στέλνει σήμα κινδύνου το οποίο όσο είναι «ακέφαλη» η ΠΑΕ… όλο και «κοκκινίζει»!
Τα αποτελέσματα της εταιρίας Grant Thorton Greece, στην οποία ανέθεσε ο Ανδρέας Βγενόπουλος με τους στενούς του συνεργάτες την οικονομική ανάλυση-κατάσταση της εταιρίας, δεν είναι ιδιαίτερα θετικά για τον Παναθηναϊκό. Η έκθεση της Grant Thorton, τα αποτελέσματα της οποίας φιλοξενούνται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας «Φίλαθλος» δείχνουν ότι αν ο Παναθηναϊκός δεν κατακτήσει το πρωτάθλημα την τρέχουσα περίοδο, θα μπει σε οικονομικές περιπέτειες που ίσως οδηγήσουν την εταιρία σε αδιέξοδο.
Το πλάνο για την σεζόν 2010-2011 παρουσιάζει υπερβολική αύξηση (πάνω από 50%) στα λειτουργικά έξοδα της εταιρίας, τα οποία εκτοξεύονται από 30,756 εκ. ευρώ σε 47,923 εκ. ευρώ. Δηλαδή, σχεδόν 18 εκ. ευρώ!
Το σενάριο να μην πάρει κούπα… δεν παίζει
Το θετικό πρόσημο στη μελέτη του ελεγκτολογιστικού οίκου υπάρχει με βάση τις ευνοϊκότερες των προϋποθέσεων, καθώς σε αυτή δεν προβλέπεται το σενάριο να μην πάρει ο Παναθηναϊκός το πρωτάθλημα. Σε περίπτωση λοιπόν που δεν τερματίσει στην πρώτη θέση της Σ.Λ., τότε δεν είναι σίγουρο ότι θα πάρει κομμάτι από την πίτα που λέγεται Champions League, καθώς μόνο ο πρωταθλητής θα εισπράξει τα 9 εκ. ευρώ για την απευθείας είσοδό του στους χρυσοφόρους ομίλους.
Επίσης, δεν υπάρχει πρόβλεψη για άλλο ένα (τουλάχιστον) εκ. ευρώ από τις χορηγίες, την ενδεχόμενη μείωση της διάθεσης εισιτηρίων (ειδικά άνευ τίτλου), καθώς και τις μειώσεις στα ποσά διαφημίσεων (από και προς την ΠΑΕ) τηλεοπτικών κλπ, και μάλιστα εν μέσω κρίσης.
Και δεν είναι μόνο αυτά. Η έκθεση της Grant Thorton αφήνει αιχμές στην εταιρία για υποχρεώσεις προς ποδοσφαιριστές και ότι δεν έχουν παραληφθεί τα σχετικά τιμολόγια από τους μάνατζέρ τους. Υπάρχει ένα «κενό» επίσης όσον αφορά τους δανεισμούς (Ρουκάβινα, Μπίαρσμιρ, Ντέιβιντ κ.ά.) και τις πωλήσεις ποδοσφαιριστών (Τζιόλης, Ίβανσιτς, Σόουζα).
Όσο για τα έξοδα από μεταγραφές, αυτά υπολογίζονται πάνω από 4.8 εκ. ευρώ, και αναλύονται ως εξής: 3 εκ. ευρώ στη Μαρσέιγ για τον Σισέ, 600.000 ευρώ στους δύο μάνατζερ του Γάλλου, ένα εκ. ευρώ στην Λίβερπουλ για τον Λέτο και άλλα 200.000 ευρώ στον μάνατζέρ του.
Δεν είναι όμως μόνο αυτά, καθώς υπάρχουν τεράστια ερωτηματικά για διάφορα άλλα λειτουργικά έξοδα της ομάδας, όπως επί παραδείγματι οι αμοιβές του γεωπόνου της Παιανίας (168.000 ευρώ) και πολλά άλλα τέτοια συναφή που επίσης δεν έχουν συμπεριληφθεί στα αποτελέσματα αθροίσεως.
Διαθέτει 2 εκ. ευρώ για μεταγραφές!
Ένα άλλο θέμα που επίσης προκαλεί εντύπωση είναι ότι το πριμ που δόθηκε για το ντάμπλ μεταφέρθηκε στον ισολογισμό για τις 30 Ιουνίου του 2011…
Μέσα σε όλα αυτά, η Grant Thorton διατηρεί τις επιφυλάξεις της για λάθη στα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών σχετικά με την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης. Τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί μετά της 30 Ιουνίου 2010 θα πρέπει να καλύπτουν το 45% και όχι το 21.2 που ίσχυε πρώτα, που σημαίνει ότι σε μία τέτοια περίπτωση θα υπάρξει πρόσθετη επιβάρυνση της τάξεως των 8 εκ. ευρώ.
Σχετικά με τις νέες προσθήκες ποδοσφαιριστών στην ομάδα, η έκθεση προβλέπει το ποσό των 6,8 εκ. ευρώ για μεταγραφές στο διάστημα που απομένει (για το επόμενο εξάμηνο). Αφαιρώντας τα 4,8 που αφορούν υποχρεώσεις που αναφέρονται παραπάνω, τότε ο Παναθηναϊκός μπορεί να διαθέσει μόνο 2 εκ. ευρώ αυστηρά, αν θέλει να αποκτήσει παίκτη τώρα.
Μέχρι στιγμής πάντως, υπάρχει «ταύτιση απόψεων» στις μελέτες της Grant Thorton και της Deloitte που είχε κάνει έναν αντίστοιχο έλεγχο για λογαριασμό της οικογένειας Βαρδινογιάννη.
150 εκ. ευρώ η ζημία για τα επόμενα τρία χρόνια!
Αυτό που ανησυχεί περισσότερο στην έκθεση είναι οι υποχρεώσεις της ΠΑΕ για τα επόμενα τρία χρόνια και πως θα τις καλύψει. Διότι μέχρι τον Ιούνιο του 2009, η ΠΑΕ είχε προβεί σε μεγάλα έξοδα (όπως μεταγραφές τύπου Σισέ και Κατσουράνη) τα οποία – όπως και τα έξοδα για πρόστιμα από την UEFA – δεν είχαν τιμολογηθεί, ενώ αντίθετα εμφανίζονται έσοδα όπως για παράδειγμα από πρόστιμα σε ποδοσφαιριστές (ύψους 91.000 ευρώ). Επομένως, οι δαπάνες τέτοιου είδους φτάνουν στο ποσό των 11,6 εκ. ευρώ. Ένα ποσό που θα επιβαρύνει τους επόμενους ισολογισμούς και εκτιμάται εκτόξευση ζημίας σε 150 εκ. ευρώ για την ερχόμενη τριετία.
Όσο για τα έσοδα από τα οποία ο Παναθηναϊκός θα μπορέσει να ισοψηφήσει αυτό το ποσό; Η ομάδα είναι υποχρεωμένη να κατακτά επί τρία συναπτά έτη το πρωτάθλημα και να συμμετέχει στους ομίλους του C.L. προσδοκώντας σε όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα από μπόνους της UEFA, χορηγίες, διαφημίσεις, τηλεοπτικά, εισιτήρια κλπ.
Τέλος, όπως αναφέρει η έκθεση, στη ΓΗΠΕΛ έχουν δοθεί 5 εκ. ευρώ για το νέο γήπεδο και πρέπει να δοθούν άλλα 9 εκ. ευρώ, συν ένα εκ. ευρώ που δίδεται στις ακαδημίες της ομάδας.
Η Grant Thorton αναφέρει στην έκθεσή της ότι οι ζημίες της ΠΑΕ Παναθηναϊκός έχουν εκτιναχθεί από 11 εκ. ευρώ το 2008-2009 σε 30 εκ. ευρώ το 2009-2010 και εκτιμάται ότι το 20010-2011 θα φτάσει τα 48 εκ. ευρώ. Είναι απαραίτητο λοιπόν να βρεθεί το συντομότερο δυνατό μια λύση στο διοικητικό κομμάτι του συλλόγου και να βρεθεί ένας άνθρωπος που θα πάρει την ομάδα στις «πλάτες» του, αναλαμβάνοντας την ευθύνη να μην μπει ο Παναθηναϊκός σε αυτό το οικονομικό αδιέξοδο.