Θύρα 13 ονομάζεται ο ενιαίος φορέας των οργανωμένων συνδέσμων του Παναθηναϊκού ο οποίος ήταν ο πρώτος σύλλογος που απέκτησε οργανωμένους οπαδούς. Πήρε το όνομα αυτό από την ομώνυμη Θύρα του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, Απόστολος Νικολαΐδης, καθώς εκεί συγκεντρώνονταν οι οργανωμένοι φίλαθλοι του ΠΑΟ.
Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010
Γιάννης Κυράστας
Πρωταπριλιά του 2004 και σαν ψέμα ακούστηκε η είδηση ότι ο Γιάννης Κυράστας είχε φύγει από τη ζωή. Κι όμως η είδηση ήταν πέρα για πέρα αληθινή. Ο Γιάννης Κυράστας έφυγε μόλις σε ηλικία 52 ετών αφήνοντας πίσω τις γυναίκες της ζωής του, τη γυναίκα του Ρούλα και τις κόρες του Εβελίνα και Βέρα.
Ο Κυράστας είχε εισαχθεί σε κρίσιμη κατάσταση στην κλινική στις 5 Μαρτίου 2004. Έπασχε από τη σπάνια νόσο Φουρνιέ (ασθένεια που προκαλεί νεκρωτική γάγγραινα και πολλαπλή οργανική ανεπάρκεια) η οποία ήταν ήδη σε προχωρημένο στάδιο. Στις 11 Μαρτίου, οι γιατροί προχώρησαν σε χειρουργικό καθαρισμό, με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να ανακόψουν την εξέλιξη της σηψαιμίας. Μετά το χειρουργείο άρχισαν να φαίνονται οι πρώτες ενδείξεις βελτίωσης και ο Γιάννης έδειχνε να ανακτά σταδιακά τις αισθήσεις του, ενώ κατά διαστήματα ανέπνεε και χωρίς τη βοήθεια μηχανημάτων. Το πρωί της Δευτέρας 29 Μαρτίου, όμως, παρουσίασε αιφνίδια επιδείνωση. H κατάστασή του ήταν πλέον μη αναστρέψιμη με αποτέλεσμα να αφήσει την τελευταία του πνοή, στις 17.30.Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Ευρωκλινικής Αθηνών, στην οποία νοσηλευόταν ανακοινώνει το θλιβερό συμβάν και η ελληνική κοινωνία βυθίζεται σε πένθος. Ο Γιάννης Κυράστας δεν ήταν πια στην ζωή. Σαν πρωταπριλιάτικο ψέμα…
Ο Γιάννης Κυράστας γεννήθηκε στις 25 Νοεμβρίου του 1952, κάνοντας μεγάλη καριέρα τόσο ως ποδοσφαιριστής όσο και ως προπονητής. Τα πρώτα ποδοσφαιρικά του βήματα τα έκανε στα τέλη της δεκαετίας του 1960, στα εφηβικά τμήματα του Ολυμπιακού. Το 1972 και σε ηλικία 20 χρονών προωθήθηκε στην ανδρική ομάδα, κάνοντας ντεμπούτο στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής στις 10 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου με αντίπαλο την Καβάλα. Ο Κυράστας ήταν εκείνα τα χρόνια ο ηγέτης της αμυντικής γραμμής του Ολυμπιακού καλύπτοντας το αριστερό της άκρο. Το 1981 μετά από παρουσία 8 συνεχόμενων ετών και 207 συμμετοχών με στους ερυθρόλευκους, μεταγράφηκε στον αιώνιο αντίπαλο τον Παναθηναϊκό. Στο τριφύλλι αγωνίστηκε μέχρι και τον Δεκέμβριο του 1986 όταν και κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια σε ηλικία 34 ετών. Εκεί έκανε μια δεύτερη μεγάλη καριέρα, αγωνιζόμενους πλέον ως λίμπερο. Με τη πράσινη φανέλα αγωνίστηκε σε 131 παιχνίδια. Επίσης αγωνίστηκε και σε 30 παιχνίδια ευρωπαϊκών διοργανώσεων (16 με τον Ολυμπιακό και 14 με τον Παναθηναϊκό), με αποκορύφωμα την πορεία του τριφυλλιού, στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών την περίοδο 1984-85. Ο Γιάννης Kυράστας φόρεσε επίσης 46 φορές την «γαλανόλευκη» φανέλα (τις 39 με τον Oλυμπιακό και τις 7 με τον Παναθηναϊκό) αγωνιζόμενος μάλιστα και στους δύο από τους τρεις αγώνες της τελικής φάσης του ΕURO 1980 στην Ιταλία. Συνολικά ως ποδοσφαιριστής κατέκτησε 7 πρωταθλήματα (5 με Ολυμπιακό, 2 με Παναθηναϊκό) και 6 κύπελλα (3 με Ολυμπιακό, 3 με Παναθηναϊκό).
Ο Κυράστας μπορεί να σταμάτησε να αγωνίζεται, το 1986, αλλά όπως τόνιζε επανειλημμένως, δεν θα μπορούσε να φανταστεί την ζωή του, χωρίς το ποδόσφαιρο. Έτσι αποφάσισε σχεδόν αμέσως να ασχοληθεί με το επάγγελμα του προπονητή. Η προπονητική του καριέρα ξεκίνησε από τα τοπικά πρωταθλήματα της Αθήνας και συγκεκριμένα από τον Εθνικό Ελληνορώσων την περίοδο 1987-1988. Στη συνέχεια εργάσθηκε στο Μεσολόγγι, την Προοδευτική, τον Πανιώνιο, τον Εθνικό, τον Παναργειακό, τον Πανηλειακό, τον Παναθηναϊκό και τον Ηρακλή. Στον Παναθηναϊκό ανέλαβε την τεχνική ηγεσία την περίοδο 1999-2000 και στο ξεκίνημα της περιόδου 2001-2002 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2001 όταν και εγκατέλειψε οριστικά τους πάγκους. Στις 9 Δεκεμβρίου 2001, μετά την ήττα από τον ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο (1-2), λύθηκε η συνεργασία του με τους «πράσινους» και ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τέρμα για μένα το ποδόσφαιρο. Ήρθε ο καιρός να ασχοληθώ με την οικογένεια μου και το ψάρεμα».
Αναρτήθηκε από
Unknown
στις
20:41
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
BlogThis!Κοινοποίηση στο XΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest
Ετικέτες
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου