Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Επιθετική και... αριθμητική κατάρρευση

"Επίθεση για να νικήσουμε, αλλά χρειάζεται μυαλό", έλεγε ο Νίκος Νιόπλιας πριν το εκτός έδρας παιχνίδι με την Ρούμπιν Καζάν. Οσοι είδαν το ματς θα διαπίστωσαν ότι ο Παναθηναϊκός έπαιξε 90 λεπτά με μυαλό, αλλά επιθετικά ίσως να ήταν η μοναδική ομάδα από αυτές που έχει υποδεχθεί η ρώσικη ομάδα στο Champions League, η οποία δεν την απείλησε σχεδόν καθόλου.

Και έχοντας μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα από τους τρεις αντιπάλους του στον όμιλο, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι οι όποιες ελπίδες -που θα μπορούσε να έχει σήμερα- για πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης, έκαναν... φτερά λόγω της απόδοσης και αποδοτικότητας της ομάδας στα δύο παιχνίδια με τη Ρούμπιν. Τόσο στο ΟΑΚΑ, όπου... έπαιξε μετά το 80`, όσο και στη Ρωσία, όπου η μοναδική καλή στιγμή καταγράφεται στο 83ο λεπτό (κεφαλιά άουτ του Γκοβού).

Αποδεικνύεται λοιπόν, ότι ο Τζιμπρίλ Σισέ είναι το άλφα και το ωμέγα για την επίθεση του Παναθηναϊκού. Οταν σκοράρει ο γάλλος, ο Παναθηναϊκός μπορεί να διεκδικεί θετικά αποτελέσματα, όταν... σιωπά ο ίδιος, η ομάδα του αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Ο,τι έχουν να θυμούνται οι πράσινοι από αυτό το παιχνίδι ήταν τα δύο γκολ του γάλλου σταρ, που τελικά χάρισαν τη νίκη στο τριφύλλι.

Και πάμε στην ουσία του πράγματος. Για να έρθουν αυτά τα τέρματα, ο Σισέ πήρε και... ανθρώπινες πάσες. Στους αγώνες του Champions League, όχι μόνο σωστές μεταβιβάσεις δεν δέχεται, αλλά κοντεύει να πάθει αυχενικό από τις λόμπες με τις οποίες πολλές φορές προσπαθούν να τον βρουν οι συμπαίκτες του. Η συμμετοχή των ακραίων και κεντρικών χαφ είναι αναπόσπαστο κομμάτι για τη δημιουργία ευκαιριών και αξιοποίησης του σέντερ φορ. Και εκεί πάσχει ο Παναθηναϊκός, γεγονός που φαίνεται όχι μόνο από την εικόνα που παρουσιάζει μέσα στο γήπεδο, αλλά και από τη στατιστική στα 4 παιχνίδια του Champions League.

Με μόλις ένα γκολ στο ενεργητικό του έχει -μαζί με τη Ρούμπιν- την 2η χειρότερη επίθεση από τις 32 ομάδες του Champions League, πίσω από τη Μπούρσασπορ, η οποία έχει μηδέν εις το πηλίκο. Από ένα γκολ έχουν πετύχει επίσης οι Μαρσέιγ, Ζίλινα, Οσέρ και Παρτιζάν, αλλά έχουν ένα παιχνίδι λιγότερο από τους πράσινους.

Θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι ήταν άτυχος σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά αυτομάτως διαψεύδεται. Στο παιχνίδι της Ρωσίας είχε 4 προσπάθειες προς την αντίπαλη εστία, στο προηγούμενο με τη Ρούμπιν στην Αθήνα είχε μόλις δύο, με την Κοπαγχάγη είχε 6 και με την Μπαρτσελόνα μόλις μία, η οποία και έγινε γκολ από τον Γκοβού.

Δεκατρείς προσπάθειες με στόχο το αντίπαλο τέρμα (όχι ευκαιρίες για γκολ) σε 360 λεπτά, σημαίνει μία καλή κάθε 28 λεπτά, τη στιγμή που οι αντίπαλοί του απείλησαν συνολικά 25 φορές τον Τζόρβα.

Επίσης, μόνο σε ένα παιχνίδι είχε την κατοχή της μπάλας, κι αυτή οριακά (51%-49% με τη Κοπεγχάγη στο ΟΑΚΑ).

Μ` αυτά και μ` αυτά, ο Παναθηναϊκός κινδυνεύει όχι μόνο να μείνει εκτός Europa League, αλλά και να τελειώσει τη φετινή διοργάνωση των ομίλων χωρίς νίκη! Γιατί καλή η άμυνα και το μυαλό, αλλά (και) στο ποδόσφαιρο το αποτέλεσμα μετράει...

Δείτε την εικόνα του ΠΑΟ στα 4 παιχνίδια, βάσει στατιστικών επιδόσεων

ΡΟΥΜΠΙΝ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 0-0
8 ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΣΤΟΝ ΣΤΟΧΟ 4
0 ΚΙΤΡΙΝΕΣ ΚΑΡΤΕΣ 3
0 ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΚΑΡΤΕΣ 0
17 ΦΑΟΥΛ 18
5 ΚΟΡΝΕΡ 3
2 ΟΦΣΑΪΝΤ 1
31' 12'' ΚΑΤΟΧΗ ΜΠΑΛΑΣ (ΛΕΠΤΑ) 29' 7''
51 ΚΑΤΟΧΗ ΜΠΑΛΑΣ (%) 49
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΡΟΥΜΠΙΝ 0-0
2 ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΣΤΟΝ ΣΤΟΧΟ 3
1 ΚΙΤΡΙΝΕΣ ΚΑΡΤΕΣ 2
0 ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΚΑΡΤΕΣ 0
10 ΦΑΟΥΛ 18
5 ΚΟΡΝΕΡ 8
1 ΟΦΣΑΪΝΤ 2
31' 15'' ΚΑΤΟΧΗ ΜΠΑΛΑΣ (ΛΕΠΤΑ) 32' 25''
49 ΚΑΤΟΧΗ ΜΠΑΛΑΣ (%) 51
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ 0-2
6 ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΣΤΟΝ ΣΤΟΧΟ 2
3 ΚΙΤΡΙΝΕΣ ΚΑΡΤΕΣ 2
1 ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΚΑΡΤΕΣ 0
12 ΦΑΟΥΛ 14
6 ΚΟΡΝΕΡ 2
3 ΟΦΣΑΪΝΤ 3
34' 55'' ΚΑΤΟΧΗ ΜΠΑΛΑΣ (ΛΕΠΤΑ) 33' 25''
51 ΚΑΤΟΧΗ ΜΠΑΛΑΣ (%) 49

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 5-1
12 ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΣΤΟΝ ΣΤΟΧΟ 1
0 ΚΙΤΡΙΝΕΣ ΚΑΡΤΕΣ 1
0 ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΚΑΡΤΕΣ 0
9 ΦΑΟΥΛ 17
4 ΚΟΡΝΕΡ 0
3 ΟΦΣΑΪΝΤ 2
48' 47'' ΚΑΤΟΧΗ ΜΠΑΛΑΣ (ΛΕΠΤΑ) 17' 5''
74 ΚΑΤΟΧΗ ΜΠΑΛΑΣ (%) 26

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου