Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Αστέρια που δεν τον τύφλωσαν

ΤΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ. Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΗΣ ΓΙΟΥΒΕ, ΤΟ «ΠΟΙΟΣ Ο ΓΙΟΥΡΚΑΣ» ΚΑΙ Ο «ΡΟΝΙ».
Αστέρια που δεν τον τύφλωσαν
Όταν έρχεται η Μπαρτσελόνα στη χώρα σου για να παίξει μπάλα και έχεις τη μοναδική ευκαιρία να απολαύσεις από κοντά τα μεγαλύτερα «αστέρια» της ποδοσφαιρικής Ευρώπης, δεν σε ενδιαφέρει πολλές φορές ούτε ακόμα αν θα χάσει η ομάδα σου αυτό το παιχνίδι, μπροστά στο θέαμα.

Αν, βέβαια, συνδυαστούν και τα δυο, το αποτέλεσμα είναι υπέροχο. Στην διάρκεια της 50χρονης πορείας του Παναθηναϊκού στις διεθνείς διοργανώσεις, από το 1960, οι «πράσινοι» υποδέχθηκαν πολλά μεγαθήρια στην Αθήνα, είτε στην ιστορική Λεωφόρο, είτε στο ΟΑΚΑ, όπως θα συμβεί σε λίγες ώρες απέναντι στην Μπάρτσα.

Σε αρκετές περιπτώσεις, στο παρελθόν, μεγάλοι σταρ των γηπέδων και ομάδες με «βαρύ» όνομα πέρασαν δύσκολες στιγμές στην Ελλάδα, κόντρα στο «τριφύλλι», σε ορισμένες δε «υπέφεραν» και έφυγαν με σκυμμένο το κεφάλι. Με τα τωρινά δεδομένα, ο Παναθηναϊκός δεν ελπίζει σε ένα επίτευγμα ανάλογο με αυτά των προηγούμενων ετών, μα θα διεκδικήσει ό,τι καλύτερο. Άλλωστε, δυο φορές, ακόμα, ή ίδια η Μπαρτσελόνα τα βρήκε σκούρα στην Αθήνα με τον «πρέσβη» του ελληνικού ποδοσφαίρου στην Ευρώπη και την μια ηττήθηκε.

Ο sportdog, με αφορμή την βραδινή αναμέτρηση του ΟΑΚΑ, ταξιδεύει πάλι πίσω στο χρόνο και θυμάται 11 σούπερ ματς της Αθήνας, μερικά εκ των οποίων έκαναν καιρό να ξεχάσουν οι μεγάλοι αντίπαλοι του Παναθηναϊκού! Για αρχή τα δυο παιχνίδια με τους Καταλανούς, που εξακολουθούν να «ψάχνουν» την πρώτη τους νίκη στην Αθήνα κόντρα στους «πράσινους», στην «πρώτη» του Πορτογάλου Ζεσουάλδο Φερέιρα. Αν προσπαθήσουμε να «ιεραρχήσουμε» αυτά τα 11 επιτυχημένα ευρωπαϊκά σούπερ ματς του «τριφυλλιού», πιθανόν να αδικήσουμε κάποια, γι' αυτό το λόγο τα παραθέτουμε με τυχαία σειρά.

Εφιάλτης στην Λεωφόρο

Η παρέα των Ριβάλντο, Πουγιόλ, Τσάβι, Οφερμαρς, Κλάιφερτ και λοιπών πιθανόν να μην περίμενε αυτή την ήττα, σε μια νύχτα εφιάλτη. Ο Παναθηναϊκός αποδείχθηκε μεγάλος «μάγκας» στη Λεωφόρο, στο πρώτο από τα δυο ματς της περιόδου 2001-02 για το Τσάμπιονς Λιγκ, όταν νίκησε (1-0) τους Καταλανούς (3/4/2002), ανήμερα της επετείου του «χρυσού» διπλού επί του Αγιαξ στο Αμστερνταμ με το γκολ του Βαζέχα το 1996. Η πρόκριση στους 4 χάθηκε στην ρεβάνς του Καμπ Νου (1-3) από μια απίστευτη ευκαιρία του Κροάτη Γκόραν Βλάοβιτς στις καθυστερήσεις.

Στο «Απόστολος Νικολαϊδης», σε ένα ματς που διεκδίκησε δάφνες υψηλής ποιότητας, ανάλογες του ονόματος των δυο αντιπάλων, διατήρησε την υπεροχή στο ξεκίνημα της επανάληψης και στο 78' κατάφερε να κερδίσει το πέναλτι ο Κόλκα από τον Αμπελάρδο. Το εκτέλεσε εύστοχα ο Άγγελος Μπασινάς και ουσιαστικά η ομάδα του Σέρχιο Μαρκαριάν βρήκε τον «μαγικό» τρόπο για να «κλειδώσει» την τεράστια νίκη της σε βάρος της Μπαρτσελόνα.

Προηγήθηκε μια φοβερή πορεία της ομάδας. Στους προκριματικούς νίκησε 2-1, 1-0 την Σλάβια Πράγας. Στον πρώτο όμιλο έπαιξε με Σάλκε-ΠΑΟ (2-0, 2-0), Μαγιόρκα (2-0, 0-1), Αρσεναλ (1-0, 1-2) και στον δεύτερο με Πόρτο (0-0, 1-2), Ρεάλ Μαδρίτης (2-2, 0-3), Σπάρτα Πράγας (2-0, 2-1)!

Όταν ο Λουκάς «έσβησε» τον «Ρόνι»

Πριν από μια 5ετία ο Βύντρα έγραψε ιστορία! Ο παρεξηγημένος (...όχι πλέον!) Λουκάς πραγματοποίησε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της καριέρας του το βράδυ της 18ης Οκτωβρίου του 2005 στο ΟΑΚΑ, για το Τσάμπιονς Λιγκ, όταν ανέλαβε την «φρούρηση» του Ροναλντίνιο και «έδεσε κόμπο» τον διεθνή Βραζιλιάνο σούπερ σταρ της Μπάρτσα. Δίχως άλλο, το 0-0 θεωρείται επιτυχία απέναντι στο «θηρίο» του Φρανκ Ράικαρντ (με τους Ροναλντίνιο, Ετο, Ινιέστα, Ντέκο κ.α. στην σύνθεση της ) που έδωσε εντολή σε όλη την ομάδα να βγει στην...επίθεση στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης! Ούτε οΜέσι, στα πρώτα χρόνια της δόξας του, μπόρεσε να προσφέρει πνοή στην Μπάρτσα και ο Παναθηναϊκός του Αλμπέρτο Μαλεζάνι δικαιώθηκε με το παραπάνω για την τιτάνια προσπάθεια του...Ένα (ακόμα) μεγάλο μπράβο του άξιζε.

Τα «έσπασε» ο Ανρι

Μια από τις σούπερ νίκες που πέτυχε ο Παναθηναϊκός στο «σπίτι» του στην πορεία του στο Τσάμπιονς Λιγκ της περιόδου 2001-02, ήταν το 1-0 της Λεωφόρου απέναντι στην ισχυρή Αρσεναλ (26/9/2001). Το γκολ πέτυχε ο Γιώργος Καραγκούνης με μία έξοχη κεφαλιά-ψαράκι στο 25', από σέντρα του ΔανούΓιαν Μικαέλσεν, που με απόλυτη ακρίβεια βρήκε τον Έλληνα συμπαίκτη του μόνο στην «καρδιά» της άμυνας των Λονδρέζων, σηκώνοντας το γήπεδο όρθιο. Οι «πράσινοι» έπαιξαν χωρίς τον τραυματία Σεϊταρίδη και τον Μιχάλη Κωνσταντίνου ο οποίος έμεινε στον πάγκο δίνοντας τη θέση του στην επίθεση στον Εμανουέλ Ολισαντέμπε, αντίθετα ο Αρσέν Βενγκέρ παρέταξε τους «κανονιέρηδες» με όλα τους τα αστέρια (Ανρί, Βιλτόρ, Βιεϊρά).

Ο υπερόπτης και αγωιστής Τιερί Ανρί δεν «κατάπιε» την ήττα και στα αποδυτήρια κλωτσούσε ό,τι έβρισκε μπροστά του, με συνέπεια να προκαλέσει κάποιες φθορές σε αυτό το ξέσπασμα του. Ο Αλσατός αναγκάσθηκε να ρίξει 3 επιθετικούς στην εξέλιξη για να ανατρέψει το ματς και στο τελευταίο σφύριγμα σπρώχνοντας με δύναμη τον πάγκο έλεγε «αυτή είναι η καλύτερη άμυνα στην Ευρώπη», αποδίδοντας τα εύσημα στους παίκτες του αξέχαστου Γιάννη Κυράστα.

«Ποιος είναι ο Γιούρκας»

Με ένα εκπληκτικό γκολ του πιτσιρικά, τότε, Γιούρκα Σειταρίδη ο Παναθηναϊκός αναδείχθηκε ισόπαλος με την μεγάλη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο ΟΑΚΑ στον όμιλο του για το Τσάμπιονς Λιγκ της περιόδου 2000-01 με σκορ 1-1. Η απόδοση και το υπέροχο τέρμα του νεαρού αμυντικού με δυνατό σουτ από 30 μέτρα ανάγκασε τον σερ Αλεξ Φέργκιουσον, τεχνικό των περίφημων «μπέμπηδων» να αναρωτηθεί «who is this Giourkas;». Ένα από τα ματς που θα θυμούνται πάντα οι φίλοι του «τριφυλλιού» και οι αντίπαλοι του, παρότι δεν πήρε τη νίκη, γιατί κατάφερε να υψώσει το ανάστημα του απέναντι σε μια ομάδα φόβητρο.

Η γκολάρα του «Εκι»

Ο Εζεκιήλ Γκονζάλες πέτυχε στο 2-2 με την Αρσεναλ στην Λεωφόρο για το Τσάμπιονς Λιγκ της σεζόν 2004-05 ένα από τα ομορφότερα γκολ της διοργάνωσης και όχι μόνο του Παναθηναϊκού, με ένα υπέροχο ψηλοκρεμαστό σουτ από πλάγια δύσκολη θέση εκτός περιοχής. Ένα από τα γκολ που θα μπορούσαν να «παίζουν» για χρόνια στα πλάνα των ξένων αθλητικών εκπομπών. Ο Παναθηναϊκός έβαλε άλλο ένα γκολ με τον «Μανώλη» Ολισαντέμπε και η μεγάλη Αρσεναλ τα βρήκε σκούρα και πάλι, αν και αυτή τη φορά κατάφερε να μην ηττηθεί.

«Υπέταξε» την «Κυρία»

Αλλάζουμε δεκαετία και πάμε ακόμα πιο πίσω, στα ΄80s. Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε στο Τορίνο από την μεγάλη «Κυρία» του ιταλικού ποδοσφαίρου, Γιουβέντους, με σκορ 0-4, εξ' αιτίας κυρίως των αλλοπρόσαλλων επιλογών του Βρετανού τεχνικού του, Ρόνι Αλεν, που απολύθηκε «εν πτήση» από τον καπετάνιο Γιώργο Βαρδινογιάννη. Στη Λεωφόρο οι «πράσινοι» με κόουτς τον Ανδρέα Παπαεμμανουήλ «υπέταξαν» την Γιούβε με το ιστορικό 4-2, από τις μεγαλύτερες νίκες στα 50 τους χρόνια στην Ευρώπη, κάνοντας το «Απόστολος Νικολαϊδης» να ζήσει απίστευτες στιγμές δόξας. Σκόρερς του οι Ανδρεούτσι, Λιβαθινός, Δεληκάρης, ενώ, οι Ιταλοί έβαλαν και ένα αυτογκολ.Η πρόκριση στον επόμενο γύρο του κυπέλλου UEFA 1980-81 δεν ήρθε, αλλά, το 4-2 έμεινε για πάντα χαραγμένο στην μνήμη όλων των Παναθηναϊκών!

«Δήμιος» της Γιούβε ο Σαραβάκος

Η Γιουβέντους έμελλε να εξελιχθεί σε πελάτη του Παναθηναϊκού στα ευρωπαϊκά κύπελλα. Τη σεζόν 1987-88 στην μεγάλη πορεία ως τους 8 του κυπέλλου UEFA μες προπονητή τονΒασίλη Δανιήλ, στην πρώτη του «θητεία» στην ομάδα, οι «πράσινοι» με γκολ του Δημήτρη Σαραβάκου στην Αθήνα νίκησαν τους Ιταλούς 1-0 και η ήττα με 2-3 στο Τορίνο τους χάρισε την «χρυσή» πρόκριση. Σκόρερ ενός τέρματος και εκεί ο «Μητσάρας», που έγινε ο «δήμιος» της Γιούβε, με το άλλο γκολ να μπαίνει από τον Χρήστο Δημόπουλο. Οι Ιταλοί ξετρελάθηκαν με τον Σαραβάκο, όμως, ο μεγάλος αυτός σταρ δεν έπαιξε ποτέ στο Καμπιονάτο, αν και θα μπορούσε να είχε συμβεί αυτό, με «διαβατήριο» τις συγκεκριμένες του εμφανίσεις και τα γκολ του σε βάρος του μεγαθήριου.

Τρίτωσε το «κακό» με Σόουζα

Το «κακό» για την Γιουβέντους στα σούπερ ματς της Αθήνας εναντίον του Παναθηναϊκού τρίτωσε την περίοδο 2000-01 στο Τσάμπιονς Λιγκ, στον όμιλο, όταν οι «πράσινοι» με γκολ των Πάουλο Σόουζα, με μια απίστευτη εκτέλεση φάουλ από τα πόδια του Πορτογάλου διεθνή μέσου και των Άγγελου Μπασινά, Κριστόφ Βαζέχα, έστειλαν τους Ιταλούς και πάλι στα σπίτια τους, παίρνοντας μια ακόμα μεγάλη και ιστορική πρόκριση ανήμερα της ονομαστικής εορτής του προπονητή του Άγγελου Αναστασιάδη, που λέγεται ότι ζήτησε από τους παίκτες του να τηρήσουν το fair play και να μην διασύρουν τους Ιταλούς.

Δεν τον σταμάτησε (ούτε) η Ρεάλ

Στο Σαντιάγο Μπερναμπέου ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε από την μεγάλη Ρεάλ Μαδρίτης των Ζιντάν, Φίγκο, Ρομπέρτο Κάρλος και των υπολοίπων σούπερ σταρς με σκορ 0-3. Στο δεύτερο παιχνίδι της Λεωφόρου για το Τσάμπιονς Λιγκ της περιόδου 2001-02, με σκόρερς τους Νίκο Λυμπερόπουλο και Γιάννη Γκούμα, η ομάδα έφερε ισοπαλία με σκορ 2-2, σε ένα από τα ευρωπαϊκά ματς επί αθηναϊκού εδάφους, που επίσης δεν ξεχνούν οι οπαδοί του, έστω και αν το «βαρύ πυροβολικό» των Μαδριλένων ξεκουράστηκε σε αυτό τον αγώνα. Ακόμα και όταν φέρνεις ισοπαλία με την Ρεάλ, θεωρείται επιτυχία.

Ο στόχος, άλλωστε, είχε επιτευχθεί. Απόδειξη, τα «όλε» των ποδοσφαιριστών και της εξέδρας για την πρόκριση στους 8, όπου η πορεία της ομάδας διακόπηκε άδικα στα δυο ματς με την Μπαρτσελόνα. Ο Παναθηναϊκός έχασε πολλές ευκαιρίες για να αρπάξει τη νίκη, αλλά, έστω και με το «Χ», που επίσης τον αδικούσε ως αποτέλεσμα στο συγκεκριμένο ματς, έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα σε αυτό το ματς, η οποία κατάφερε να προκριθεί από δυο συνεχόμενους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ!

Το «μπλόκο» του Πούσκας 

Η Ευρώπη παραμιλούσε επί μέρες και αδυνατούσε να πιστέψει το εκπληκτικό 1-1 που πήρε ο Παναθηναϊκός από τους «εφοπλιστές» της Εβερτον στην πορεία προς τον τελικό του Γουέμπλει το 1970-71 στο κύπελλο πρωταθλητριών, 1-1, με το «χρυσό» γκολ του Αντώνη Αντωνιάδη στο 81'. Στην ρεβάνς της 24ης Μαρτίου του 1971 στην Λεωφόρο ο «καλπάζων συνταγματάρχης» Φέρεντς Πούσκας έστησε αριστοτεχνικά την ομάδα στην άμυνα και «μπλόκαρε» την πανίσχυρη, τότε, και πολύ φιλόδοξη αγγλική ομάδα (0-0). Μετά το μεγάλο αυτό παιχνίδι, από τα πιο ιστορικά, δεκάδες χιλιάδες φίλοι του «τριφυλλιού» πανηγύρισαν την πρόκριση στο σιντριβάνι της πλατείας Ομονοίας.

Πρόκριση στον τελικό του Γουέμπλει 

Οι μεγάλες χαρές δεν σταμάτησαν για τους φίλους του «τριφυλλιού» στον αποκλεισμό της Εβερτον. Σειρά είχε ο παντοδύναμος Ερυθρός Αστέρας. Στο Βελιγράδι οι Σέρβοι νίκησαν με 1-4 και πίστεψαν ότι είχαν σίγουρη την πρόκριση στον τελικό του Γουέμπλει κόντρα στον Αγιαξ του Γιόχαν Κρόιφ.

Η «χρυσή» παρέα του Δομάζου, του Αντωνιάδη και των άλλων παιδιών με προπονητή τους τον μυθικό «Πάντσο» επιφύλασσαν μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη στον αντίπαλο τους: 3-0 με δυο γκολ του κορυφαίου σκόρερ της διοργάνωσης Αντώνη Αντωνιάδη (10 γκολ) στο 2' και το 54' και το τρίτο γκολ της μεγάλης ανατροπής με το φοβερό σουτ του Αριστείδη Καμάρα στο 63'.

Η Ελλάδα βγαίνει στους δρόμους (28 Απριλίου 1971) και ο Κώστας Ελευθεράκης θυμόταν:«Ο όρκος που είχαμε κάνει στο δωμάτιο του Δομάζου, μας είχε κάνει θηρία. Και πιο πολύ πεισμώσαμε, όταν είδαμε τυπωμένα φέιγ-βολάν των γιουγκοσλάβων, που έγραφαν: "Τελικός Κυπέλλου Πρωταθλητριών: Ερυθρός Αστέρας - Άγιαξ!». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου