Μπορεί ένας Αυστραλός να έχει… πάθος με το μπάσκετ και να αρρωσταίνει για την ομάδα του όταν αυτή χάνει κι αυτός έχει σημειώσει 30 πόντους;
Όταν μιλάμε για τον Αλεξάντερ «Αλεξ» Μάριτς όλα μπορούν να συμβούν. Ο Αυστραλός με σερβικό διαβατήριο και με γονείς που μεγάλωσαν στην Κροατική πόλη Σίμπενικ, είναι ένα βήμα από την μετακόμισή του για τα επόμενα δύο χρόνια στο ΟΑΚΑ.
Αυτές τις ημέρες ο 26χρόνος σέντερ (κοιτάζει τον κόσμο από τα 2.11 μ.) βρέθηκε στη Μύκονο μαζί με την αρραβωνιαστικιά του παίρνοντας μία… δεύτερη γεύση από Ελλάδα. Η πρώτη ήταν το 2003 στη Θεσσαλονίκη, όταν και κατέκτησε με τα χρώματα της Αυστραλίας το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Νέων έχοντας όμως 2,6 πόντους και 2,6 ριμπάουντ σε έξι περίπου λεπτά συμμετοχής. Συμμετοχή που του στερεί το δικαίωμα να φορέσει τη φανέλα της Σερβίας σε διεθνείς διοργανώσεις, γεγονός που λίγο έλλειψε να προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στις δύο (Αυστραλία – Σερβία) χώρες.
Τελικά, νικήτρια αναδείχτηκε η Αυστραλία (ο ίδιος δεν έκρυψε ποτέ την επιθυμία του να παίξει με την Σερβία κάνοντας και τις σχετικές δηλώσεις τον Μάιο) που στο πρόσωπο του 26χρονου βλέπει το παίκτη που θα καλύψει το κενό του Αντριου Μπόγκουτ (είναι πολύ καλοί φίλοι από το 2003 όταν και βρίσκονταν στο ίδιο δωμάτιο ως συμπαίκτες στις εθνικές ομάδες) που είναι τραυματίας….
Κέρδισε ο Παναθηναϊκός
Επιστροφή όμως στην Ελλάδα. Ο Μάριτς δεν αποκλείεται να πεταχτεί στην Αθήνα – από το Βελιγράδι όπου βρίσκεται από την Πέμπτη - για μερικές ώρες και να βάλει την υπογραφή του στο συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό, καθώς το μεσημέρι της Παρασκευής Παναθηναϊκός και Παρτιζάν βρήκαν τη χρυσή τομή (στα 800.000 ευρώ) και έδωσαν τα χέρια ώστε να πραγματοποιηθεί η μετακίνηση του θηριώδη σέντερ από το Βελιγράδι στην Ελληνική πρωτεύουσα.
Οι διαπραγματεύσεις είναι η αλήθεια ότι είχαν ξεκινήσει εδώ και εβδομάδες (στις 12 Απριλίου, ο πρόεδρος της Παρτιζάν, Πρέντραγκ Ντανίλοβιτς είχε παραδεχτεί ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τους «πράσινους») πάγωσαν για ένα διάστημα και αίφνης το τελευταίο τριήμερο κορυφώθηκαν. Οι φήμες ήθελαν τον Ολυμπιακό, την ΤΣΣΚΑ, την Μακάμπι αλλά και την Φενέρμπαχτσε να εμπλέκονται στα παζάρια, μάλιστα οι Τούρκοι ήταν αυτοί που έκαναν την καλύτερη πρόταση το βράδυ της Τετάρτης, όμως ο Μάριτς είχε επιλέξει από την αρχή … Παναθηναϊκό.
Παίκτης που κλαίει όταν χάνει
Έτσι, ο διάδοχος του Νίκολα Πέκοβιτς είναι έτοιμος να προβάρει ανάμεσα στους προέδρους του Παναθηναϊκού, Παύλο και Θανάση Γιαννακόπουλο στην καθιερωμένη φωτογράφηση τη πράσινη φανέλα. Οι ετήσιες απολαβές του σίγουρα θα αγγίξουν το 1 εκατομμύριο ευρώ, τέσσερις φορές περισσότερες σε σχέση μ’ αυτές που είχε στην Παρτιζάν την προηγούμενη χρονιά (είχε υπογράψει τριετές συμβόλαιο τον Ιούλιο του 2009) όπου με τους Σέρβους έκλεψε τις εντυπώσεις. Αναφέρουν αυτοί που τον ξέρουν ότι χρειάστηκε μόλις μία προπόνηση στην αρχή της περσινής περιόδου ώστε ο Πέκοβιτς να αποτελέσει παρελθόν. Πολύ δυνατός παρά την κοψιά του, παίκτης ομάδας που κλαίει όταν χάνει μόνο καλά λόγια έχει στο βιογραφικό του…
Από ποδοσφαιριστής λάτρης του Ντίβατς
Ξεκίνησε τον αθλητικό παίζοντας ποδόσφαιρο και δη τερματοφύλακας (τι παράξενο για Αυστραλό παίκτη αλλά με Σέρβικες ρίζες) καθώς οι γονείς του ήρθαν στο Σίδνεϊ το 1968 αφήνοντας πίσω τους το Σίμπενικ και την παλιά ενωμένη Γιουγκοσλαβία. Αναζήτησαν μία καλύτερη τύχη ως οικονομικοί μετανάστες, με τον Μάριτς να επιλέγει τελικά το μπάσκετ (ας είναι καλά η αδυναμία του να βρει παπούτσια στο νούμερό του) μέσα από το Ινστιτούτο Αθλητισμού της Αυστραλίας, όμως αποδείχτηκε ότι η χώρα των καγκουρό ήταν πολύ μικρή για να τον κρατήσει.
Μετακόμισε για μία ακόμη φορά, στην Αμερική και στο Life Center Academy του Μπέρλινγκτον στο Νιου Τζέρσεϊ κι από εκεί φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Νεμπράσκα (2004-08 με πτυχίο στις Δημόσιες Σχέσεις) και μάλιστα ήταν στην 2η καλύτερη πεντάδα της All Big τόσο το 2007 όσο και το 2008. Στην τελευταία του σεζόν είχε 15,7 πόντους και 10,2 ριμπάουντ σε 29 λεπτά συμμετοχής, αλλά δεν κατάφερε να γίνει ντραφτ…
Κακή επιλογή η Γρανάδα
Προσπάθησε να μπει στο ΝΒΑ μέσα από τα summer camp με τους Σπερς (του αρέσει το παιχνίδι του Ντάνκαν με τον οποίο και έχει φιλικές σχέσεις), δεν τα κατάφερε (οι Αμερικανοί τον χαρακτηρίζουν ως ένα μέτριο παίκτη όσον αφορά τα αθλητικά προσόντα που μπορεί υπό προϋποθέσεις να κάνει καριέρα ως αναπληρωματικός στην Αμερική) και βρέθηκε στην Ισπανία και δη στην Γρανάδα, κίνηση που όπως παραδέχονται …τρίτοι αποτέλεσε ίσως το μεγαλύτερο λάθος της έως τώρα καριέρας του.
Κι αυτό γιατί ο Ισπανός τεχνικός Τρίφον Ποχ προτίμησε να δώσει τα ηνία της ομάδας στον Κέρτις Μπόρτσχαρντ, με τον Μάριτς να έχει συμπληρωματικό ρόλο (5 πόντοι, 3 ριμπάουντ σε 12 λεπτά συμμετοχής) και ουσιαστικά να μένει στάσιμος. Όπως λένε οι κακές γλώσσες η επιλογή του μάνατζέρ του Αλεξάντερ Ράσκοβιτς ήταν καθαρά με οικονομικά κριτήρια και δεν σκέφτηκε καθόλου τη πρόοδο του παίκτη του.
Στις 30 Ιουνίου έμεινε ελεύθερος (αργότερα δήλωσε ότι το γεγονός ότι δεν τον πίστεψε ο προπονητής του και ο μικρός χρόνος συμμετοχής του αποτέλεσαν τα αίτια της φυγής του από την Ισπανία) και βρήκε την Ιθάκη του – μετά από πρόταση του συμπαίκτη του Βλάντο Σκεπάνοβιτς - στο σύντομο ταξίδι του στο χώρο του μπάσκετ στο Βελιγράδι (οι φήμες λένε ότι μικρός ήταν οπαδός του Ερυθρού Αστέρα, κάτι που ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε) όπου οι Grobari τον υποδέχτηκαν με ανοιχτή αγκαλιά και τον έκαναν να νιώσει σαν το σπίτι του, κάτι που διατυμπανίζει σε κάθε του συνέντευξη.
Λατρεύει να κερδίζει τον Ολυμπιακό
Ο Μάριτς είναι ο κλασσικός σέντερ που παίζει κοντά στο καλάθι, έχει αμυντικές αδυναμίες και αργά σχετικά πόδια όμως το μυαλό του κόβει αρκετά ώστε να καλύπτει αυτά τα… μαύρα σημεία στο βιογραφικό του.
Έχοντας ως πρότυπο τον Βλάντε Ντίβατς επέλεξε το Νο 21 για τη φανέλα του ενώ θαύμαζε και τον Ντράζεν Πέτροβιτς, γέννημα θρέμμα του Σίμπενικ, της πόλης όπου γεννήθηκαν οι γονείς του, υπάρχει εκεί το πατρικό του σπίτι και το οποίο επισκέφθηκε το 1990.
Στο Βελιγράδι και στο πρόσωπο του Ντούσκο Βουγιόσεβιτς βρήκε τον προπονητή που τον ώθησε να δίνει το 100% σε κάθε παιχνίδι. Βρήκε μία ομάδα – παρέα, ένα εκπληκτικό κλίμα στα αποδυτήρια και το πάθος για τη νίκη. Παρά το γεγονός ότι πέρυσι η Παρτιζάν έχασε αρκετούς παίκτες, έφτασε έως το φάιναλ φορ του Παρισιού και για ένα καλάθι (από τον Τσίλντρες στην εκπνοή της κανονικής περιόδου) έχασε τον τελικό.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι κόντρα στον Ολυμπιακό στο Βελιγράδι είχε 23 πόντους και 15 ριμπάουντ, ενώ στον ημιτελικό του Φάιναλ φορ στο Παρίσι είχε 17 πόντους. Ο Μάριτς όμως εξαργύρωσε την πολύ καλή του εμφάνιση κυρίως στην πρώτη φάση της Euroleague (MVP του Δεκεμβρίου με 22 πόντους και 11,6 ριμπάουντ με 80% στα σουτ δύο πόντων) με αρκετές προτάσεις για μετακίνηση και νικητή – όπως όλα δείχνουν – τον Παναθηναϊκό.
Πιο δυνατός από τον Πέκοβιτς
Τι κερδίζει ο Παναθηναϊκός με την έλευση του Μάριτς; Τον ιδανικό αντικαταστάτη του Πέκοβιτς όσον αφορά την επίθεση (με την Παρτιζάν είχε τελικά την περσινή περίοδο 14,6 πόντους και 8,3 ριμπάουντ στην Euroleague) κι έναν παίκτη που πάνω απ’ όλα βάζει την ομάδα.
Θυσιάζει το «εγώ» για το «εμείς», είναι παίκτης ομάδας και ιδιαίτερα πιστός στον προπονητή του, με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς να τον χαρακτηρίζει ως τον παίκτη που θα γεμίζει τα … παπούτσια του Μαυροβούνιου σέντερ, ο οποίος θα υπογράψει τις επόμενες ημέρες στους Μινεσότα Τίμπεργουλβς.
Θεωρείται πιο δυνατός από τον Πέκοβιτς όσον αφορά τον σωματότυπο, είναι λάτρης της προπόνησης και λογίζεται ως σπιτόγατος καθώς υπάρχει η αρραβωνιαστικιά του που δεν του επιτρέπει να …κουνιέται.
Μια γεμάτη φροντλάιν
Με τον Μάριτς, η φροντλάιν του Παναθηναϊκού γεμίζει πλέον καθώς οι επιλογές είναι πολλές (Μπατίστ, Βουγιούκας, Τσαρτσαρής, Φώτσης, Καϊμακόγλου, Σερμαντίνι, Μπόγρης) όμως δεν αποκλείεται να υπάρξει και μία ακόμη προσθήκη, αυτή του Σχορτσιανίτη, με τον οποίο άλλωστε υπάρχει και προφορική συμφωνία.
Οι Σερμαντίνι, Μπόγρης ή και ο 18χρονος Φανσέκας δεν αποκλείεται να δοθούν ως δανεικοί για να έχουν χρόνο συμμετοχής κάτι που ίσως ανοίξει το δρόμο για την έλευση ενός ακόμη κοινοτικού (ίσως του Γιασικεβίσιους) ώστε να υπάρξει για πρώτη χρονιά απίστευτη πληρότητα παικτών τόσο στην περιφέρεια όσο και στη ρακέτα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου